Rätt lön för säljare

Senast uppdaterad 2010-06-14 13:02
PDFSkriv utSkicka sidan

Vilken lön som är rätt för en säljare är självklart jätteintressant för alla säljare. Här kan ni via SCB jämföra löner för säljare och Er egen lön med alla andra säljares. Ni finner även en hel del olika lönemodeller för säljare i texterna. Lycka till med förhandlingarna!

Gå in på nedan länk och se själva hur Ni står Er i konkurrens med alla andra.

Statistiska centralbyrån

 

 

 

 


Lönemodeller:

Det finns självfallet fler modeller än nedan. Skicka gärna in andra modeller till oss så lägger vi upp dem här

  1. Fast lön, vanlig månadslön.
  2. Fast lön med provision per ny kund, Oftast en lägre månadslön med en provision som betalas ut per ny kund. Ibland är den rörliga delen olika stor beroende på vilken omsättning den nya kunden genererar.
  3. Fast lön med provision i förhållande till omsättning, En varation på 2:an. Istället för provision per kund får säljaren provision på den nya omsättning som skapats. Alternativt provision på hela den omsättning som kundstocken genererar.
  4. Fastlön med provision per budget, Provisionen sker efter ett i förväg bestämt mönster beroende på hur budgeten uppfyllts.
  5. Fast lön med varianter av ovan exempel men med en garantidel, Ex säljaren har 20 000 per månad och provison. Säljaren är dock garanterad 25 000 per månad. De extra 5000 räknas av från provisionsbeloppet. Lönen kan alltsä bli högre men aldrig lägre.
  6. Provisionsbaserad lön, Något vi inte rekommenderar då vi anser att säljaren tar alla risker. Hur man än vrider på det så lägger säljaren ner arbete på att tala om företagets produkter. även om resultatet är klent så bäddar man för framtiden. Alltså även om arbetet som lagts ned inte genererat direkta intäkter så är sannolikheten stor att det genererar framtida intäkter.Någon lön bör alltid utgå.

 

Sök på hemsidan

Använd sökrutan nedanför för att söka efter innehåll på Saljaren.se:

Annonser

Annons
Annons
Annons

CRM-System

Omröstning

Bästa lönemodellen?
 

Omröstning

Föds man till säljare?